Aktuális

Első magyarországi EUCIP konferencia

2016. október 20-án került megrendezésre az első magyarországi EUCIP konferencia, Budapesten a Számalk-Szalézi Szakgimnáziumban. A jelenlévőknek köszönjük a részvételt, és a konstruktív javaslatokat.

Összefoglaló az első magyarországi EUCIP konferenciáról:

Köszöntés, bevezető a konferencia programjához

Dr. Sediviné Balassa Ildikó a Számalk-Szalézi Szakgimnázium igazgatónője köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta a konferenciát. Bevezetésképpen beszélt a magyarországi és európai informatikus munkaerőhiányról. Amíg Magyarországon a felsőoktatásban tanulók csupán 6%-a,  azaz 5000 fő jelentkezett informatikai képzésre, addig Japánban ez 80%. A szakképzés keretei között korlátozottan finanszírozott, míg felnőttképzésben egyáltalán nem kap finanszírozás az informatikai képzés. Jelentős problémát jelent az informatikai tanárok hiánya is.

Magyarországon az informatikai tudásukat sokan autodidakta módon szerzik meg.  Mi most abban szeretnénk segíteni, hogy nemzetközi képesítést tudjon szerezni az a szakember, aki már rendelkezik informatikai tudással, csupán rendszerezni kell azokat, illetve a hiányos területeket pótolni. 

A bevezető után Hartyányi Mária az iTStudy Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. igazgatónője bemutatta az EUCIP vizsgarendszer, EUCIP Core és EUCIP ITAF képesítés tartalmi elemeit:

Pierfranco Ravotto, az Olasz Számítástudományi Társaság (AICA) vezető munkatársa bemutatta az AICA szervezetet és az EUCIP (Core, ITAF) tanúsítványt. Létrehoztak egy olyan rendszert, amelyben a munkavállalók kompetenciáit fel tudják mérni, és meg tudják mondani, hogy milyen területeken kell még tanulnia, hogy egy-egy munkakör elvégzésére alkalmas legyen. A hiányzó készségek és kompetenciák fejlesztésére tanulási tervet nyújtanak.

Ezután következtek Gondán Anita és Tóth Lajos Péter, a Veszprémi SZC Öveges József Szakképző Iskolája és Kollégiumának a tanárai, akik az EUCIP Core PLAN modul hazai tesztelésének tapasztalatairól tartottak előadást, majd Cséfalvay Katalin és Károly Gabriella, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium tanárai mutatták be az EUCIP Core másik két modulvizsgájára történő felkészítés és vizsgáztatás során szerzett tapasztalataikat. Cséfalvay Katalin a BUILD, Károly Gabriella pedig az OPERATE modulokat elemezte és mutatta be.

A PLAN modulból tett vizsgák voltak a legsikeresebbek, hiszen a gazdasági végzettségűek számára csak összegezni kellett az eddig tanultakat. Informatikai képzésben ki kellett egészíteni a tudásukat, ezért nekik ajánlott a későbbiekben külön képzést szervezni. Az informatikus hallgatók nehezen fogadták el a PLAN modul szükségességét. A projektmenedzsment fontos része az tananyagnak, mivel sok KKV pályázatokból él. Mindegyik modulról elmondhatók, hogy naprakészek, bármikor aktualizálhatók, valós és használható tudást tartalmaznak. Fontos a tanári jelenlét, távoktatási rendszerben csak akkor hatékony, ha van már előzetes tudása a diáknak. A vizsgakérdések nem egyszerűek, meg kell szokni, sokat kell gyakorolni, de a próbatesztek sokat segítenek.

Végül Lajtos Gábor az iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. munkatársa bemutatta az EUCIP ITAF vizsgát és a vizsgaközpontként ill. vizsgáztatóként történő csatlakozás feltételeit.

Az előadások után még felmerültek olyan kérdések, mint a vizsgaközpontok csatlakozása és feladatai, vizsgaidőpontok gyakorisága, IT Coach-ra való jelentkezések.

A konferencia zárásaként egy közös ebédet fogyasztottunk el a Számalk éttermében.